Oblasti poradenství

Trestná činnost proti životnímu prostředí

 

V Úředním věstníku EU vyšla dne 30. dubna 2024 nová směrnice č. 2024/1203 o trestněprávní ochraně životního prostředí. Tato právní úprava zlepší vyšetřování a stíhání trestných činů proti životnímu prostředí.

Směrnice stanoví celounijní minimální pravidla týkající se vymezení trestných činů a sankcí. Nahrazuje předchozí právní předpis z roku 2008.

Zákon se bude vztahovat pouze na trestné činy spáchané v rámci EU. Členské státy se však mohou rozhodnout rozšířit svou soudní příslušnost na trestné činy, které byly spáchány mimo jejich území.

 

Rozšířený seznam trestných činů

Rozsah jednání, která budou kvalifikována jako trestný čin, se zvýší z devíti na dvacet. Mezi nové trestné činy se řadí obchodování se dřevem, nedovolená recyklace znečišťujících částí lodí a závažné porušování právních předpisů týkajících se chemických látek.

Nová směrnice rovněž zavádí ustanovení o „kvalifikovaném trestném činu“, které se použije, pokud je trestný čin uvedený ve směrnici spáchán úmyslně a způsobuje zničení nebo nevratné či dlouhodobé škody na životním prostředí.

 

Sankce

Úmyslné trestné činy, které způsobují smrt určité osoby, bude možno potrestat trestem odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby nejméně deset let (členské státy se mohou rozhodnout, že ve svých vnitrostátních právních předpisech stanoví ještě přísnější tresty). Další trestné činy budou mít za následek trest odnětí svobody v délce až pěti let. Maximální trest odnětí svobody za kvalifikované trestné činy bude nejméně osm let.

V případě společností budou pokuty činit alespoň 5 % celkového celosvětového obratu za nejzávažnější trestné činy nebo případně 40 milionů eur. U všech ostatních trestných činů bude maximální výše pokuty činit nejméně 3 % obratu, případně 24 milionů eur.

Členské státy budou muset zajistit, aby fyzické osoby a společnosti mohly být sankcionovány dalšími opatřeními, jako je povinnost pachatele obnovit původní stav životního prostředí nebo nahradit škodu, vyloučit je z přístupu k veřejnému financování nebo odejmout jejich povolení či oprávnění.

 

Další postup

Členské státy mají dva roky od vstupu směrnice v platnost na to, aby své vnitrostátní předpisy podle tohoto právního aktu upravily - tj. do 21. května 2026.

 

Směrnice 2008/99/ES se nahrazuje, pokud jde o členské státy, jež jsou vázány touto směrnicí, aniž jsou dotčeny povinnosti těchto členských států ohledně lhůty pro provedení uvedené směrnice ve vnitrostátním právu. Pokud jde o členské státy, jež jsou vázány touto směrnicí, odkazy na směrnici 2008/99/ES se považují za odkazy na tuto směrnici. Pokud jde o členské státy, jež nejsou vázány touto směrnicí, jsou i nadále vázány směrnicí 2008/99/ES.